Hjelp miljøet ved å spise bærekraftig fisk

Lær alt om norsk sjømatnæring

Sjømat anses som bærekraftig hvis den produseres under forhold som gjør at en art kan opprettholde sin befolkning og ikke påvirke klimaet eller andre arter i samme økosystem negativt. Overfiske er først og fremst ansvarlig for problemet med fallende villfiskbestander, mens dårlig oppdrettspraksis kan skade de omkringliggende farvannene og næringskjeden som støtter nærliggende dyreliv.

Noen fisk er under mer press enn andre. Disse inkluderer blåfin tunfisk med sin synkende befolkning i mange områder, og oransje roughy, som avler sakte, noe som gjør den sårbar for overfiske. Selvfølgelig er mange andre fisk ansvarlig oppdrettet og fisket, noe som gjør dem bærekraftige alternativer. Disse inkluderer ørret, muslinger, havabbor og torsk.

I Norge, hvor fisket har vært en del av kulturen i århundrer, dyrkes fjordørret i de kalde, klare fjordene. Som europas største fiskenasjon er Norge en av verdens ledende havbruksnasjoner. Spesielt for fjordørret ligger fiskeklekkerne i nærheten av isbrebekker slik at de kan blomstre i det kalde vannet, som er et ideelt temperatur- og pH-nivå for ung fisk.

Etter å ha svømt i isbrevann i et år, flyttes fisken til dypere vann for å blomstre der sjøvannet møter smeltevann. Disse rene fjordvannene påvirker direkte kvaliteten og smaken av fisken, noe som forbedrer den friske smaken. Her vokser de sakte opp til 4-6kg, med god plass, bærekraftig fôr og en naturlig strømstrøm.

Du kan spørre din lokale fiskehandler hvor de kjøper fisken fra og hvor den er fanget. Å spise ansvarlig, med fjordørret eller annen bærekraftig fisk, betyr at middagen ikke betyr at du ødelegger havet – faktisk er du en del av en århundrelang tradisjon, og bidrar til å støtte en sunn norsk sjømatnæring.

Ørret er svelte

I motsetning til laks lagrer fjordørretfett hovedsakelig fett i magen, noe som gjør kjøttet magert, men rikt, men fortsatt fullpakket med protein og omega-3 fettsyrer. Diversifisere middager ved baking eller grilling samt panne steking.

De er oppvokst i isbrevann

Fjordørret tilbringer sitt første år i nærheten av isbreer, fordi riktig vanntemperatur er avgjørende – hvis det er for varmt, blir fisken stasjonær, og hvis det er for kaldt, vokser ikke fisken til full størrelse. De blomstrer best i de iskalde fjordene der arktisk sjøvann blandes med friskt isbrevann.

Få øye på dem 1,5 km unna

Det er lett å identifisere fjordørret fordi den pulserende rød-oransje nyansen gjør at den skiller seg ut blant de blekrosa og hvite til de fleste andre fisk. Dette skyldes astaxanthin, en karotenoid som gir fisken sitt karakteristiske pigment (også funnet i modne tomater og høstblader).

Det er 100 prosent bærekraftig

Norsk sjømatnæring er stolt av å følge bærekraftig oppdrettspraksis, noe som betyr at landbruket ikke ødelegger ørretbestanden eller påvirker miljøet negativt. Norsk Fjordørret skiller seg fra andre varianter, som den europeiske elveørreten. I motsetning til elveørret er det ingen jordnær eller «gjørmete» smak – i stedet er smaken nøtteaktig og delikat.

Den japanske elsker det

Det er ingen høyere tegn på en fisk kvalitet enn sin eminente plass i fisk-dominerte retter. Et av de største eksportmarkedene for Norsk Fjordørret er Japan – den nasjonen av fiskekjennere verdsetter det for sin smak og røde nyanse, noe som gjør den utmerket for sushi. jordørret er en stift av det norske kostholdet, ofte funnet kurert som feriedelikatesitet eller røkt og innpakket i potetflatbrød.

Denne allsidige ørreten koker på få minutter og trenger ikke å bli overveldet av ingredienser – bare grillet for å forbedre sine smaker, bakt med sitrusfrukter og urter, eller marinert som ceviche, er den norske fjordørreten den perfekte kuren for de som lider av lakstretthet.