Fiskebåter

VM i skreifiske – vinterens norskeste eventyr

Det er mange vinteropplevelser som er typisk norske. Og en «tur i marka» er vel strengt tatt det mest vanlige. Joda, det er det mest populære, i tillegg til hyttetur på fjellet, selvsagt. Fjell og mark. Men det finnes et annet vintereventyr som har pågått i Lofoten i flere tusen år, og som har bidratt mer enn noe annet til at Norge som nasjon har kommet dit vi er i dag: Lofotfiske. Og nå kan du være med på VM i skreifiske.

Lofoten
VM skjer i Lofoten

VM i skreifiske kommer i 2017 foregå på den 16. og 17. mars. Og det kommer uansett til å bli en opplevelse.

Men du vet kanskje ikke helt hva VM i skreifiske er? Dette skal vi forklare her, men vi skal også gi deg noe god, praktisk informasjon om arrangementet, og tips som kan komme godt med.

Er du klar til å lære mer om VM i skreifiske?

Vågan båtforening

VM i skreifiske startet i 1991. Og det var noen ildsjeler i Vågan båtforening som fant på ideen om å ha et mesterskap i det å fange skrei. Hele ideen er vel å skape litt liv omkring det årlige Lofotfiske. En tusenårig tradisjon som hvert eneste år kan oppleves i Lofoten. Problemet er bare at det virker som om Lofoten får flere utlendinger enn nordmenn som turister. VM i skreifiske er imidlertid en god anledning til å ta turen.

Verdensmesterskapet i skreifiske handler helt enkelt om å fange den aller største torsken. Ops! Unnskyld, for vi mener selvsagt skrei. Skrei er ikke det samme som kysttorsken vi er vant til ellers. Den har et eget genmateriale.

Vanligvis holder den seg lang til havs, og langt mot nord. Det er en såkalt norsk-arktisk fiskeart. Men den klekkes ut i Lofoten.

Av en eller annen grunn vender 40% av hele skreipopulasjonen til denne herlige øygruppen i nord, til glede for skrei-spisere, fiskere, fiskeriministre og finansministre.

Fiskebåt
Fiskebåt i Lofoten

Åpent for alle

Alle kan melde seg på VM i skreifiske, og påmeldingsavgiften er i år på 2200 kroner per person for voksne, og 824 kroner for barn. Ikke vet vi helt hvorfor en ikke har laget en mer psykologisk pris for barna, for det blir vel ikke meldt om mye avbud dersom den økes til 825, men der har du den nordnorske originaliteten.

Prisene gjelder per døgn, og den inkluderer plass på båt.

Det er ca. 70 båter som deltar i VM i skrei, og da snakker vi selvsagt om typiske sjarker som er vanlig for Lofotfiske. Du kan melde deg på individuelt, og da vil du bli tildelt en båt. Og alle fiskere på en slik båt utgjør et lag.

Dersom du har venner og familie er VM i skrei en god ide, og dere utgjør da et lag. Det finnes firmannslag og tomannslag. Og verre er det ikke. Det fine med dette skrei-arrangementet er at du kommer deg ut på havet om morgenen og på dagtid, og da er det en ting som gjelder: Fisking etter skrei. Og du fisker med stang.

Men det sosiale på ettermiddagen og kvelden er like viktig, og du treffer i Svolvær 599 andre skrei- og Lofoten-entusiaster som deltar i konkurransen, samt mane flere som bare med på moroa!

Kaffetorsk

Verdensmestertittelen går til den som får den største skreien. Og om du ikke har så god greie på skreifiske kan vi avsløre at skreien kan komme godt over 30 kilo. Altså like tungt som et vanlig, ni-årig barn. Om du klarer å få opp en skrei på over 30 kilo skjer det noe, helt automatisk. Du vinner nemlig et kilo kaffe.

Merkelig skikk, kanskje, men denne artige tradisjonen er det Lofotposten som står for, og den strekker seg tilbake – tradisjonen altså – til 1960-tallet. Ryktene vil ha det til at det var konen til sjefsredaktøren på den tiden som kom på ideen . uvisst av hvilken grunn, men en ting er sikkert: Det skaper liv og moro, og det gir, ikke minst, konkurranse-instinktet.

Og det var kanskje nettopp på bakgrunn i den gode ideen til redaktørens hustru at ildsjelene i Lofoten og Vågan båtforening kom på å starte et mesterskap der det handler om å få napp, og få halt opp på dekk, skreisesongens største skrei.

En kan også konkurrere om totalvekt, og da er det selvsagt den totale fangsten til hele laget ditt som gjelder.

Moro er det, og selv om dette selvsagt er en sportsfiskerkonkurranse – en av verdens mest originale fiskekonkurranser, er VM i skreifiske likevel noe alle kan være med på.

Skrei
Skrei kan veie over 30 kilo

Reis til Lofoten

Om du synes Lofoten er et vakkert sted, og at torsk og skrei er noe av det beste som finnes, skal du vurdere om du ikke skal melde deg på. Snakk med venner og familie, og lodd stemningen. Tar du utfordringen vil du få minner for livet, og mange nye vennskap.

Et fjelllandskap
Lofoten er helt magisk

For ikke glem at dette er et sosialt arrangement mer enn noe annet. Selv om du også kan se på det som en unik mulighet til å komme seg på Lofothavet under selveste skreifisket. Tenk deg den naturopplevelsen dette er i seg selv.

Vil du gjøre opplevelsen komplett skal du leie plass i rorbu. Da gjør du nemlig det alle andre Lofotfiskere før deg har gjort siden attenhundretallet, og vel så det. På den tiden var båtene åpne så en leide seg plass i rorbuer som kjøpmenn på de forskjellige av Lofotens fiskevær hadde satt opp.

Overnatting i rorbu gir deg den komplette opplevelsen av Lofotfisket, og det er jo hyggelig at de aller fleste rorbuer gir deg gode kokemuligheter. Er du hobbykokk kan du jo selv bare begynne å la tennene løpe i vann. Spesielt når du tenker på nytrukket, kritthvit skrei som flaker seg bare du tenker på å la gaffelen berøre fisken. Du kan selvfølgelig servere den for seg, og enkelte klarer på denne måten å spise et halvt kilo eller mer skrei. Noe som angivelig gir en viss alterert bevissthetstilstand av noe så underlig, og sjeldent, som pur lykke!

Men dersom du er autentisk skal du også ha med lever og rogn, selvsagt skal du det, og rognen er på mange måter en av hovedpersonene i Lofoten.

VM i skreifiske er en fantastisk mulighet til å oppleve Lofoten på sitt beste. Grip den, og meld deg på i dag. Det er begrenset plass, og grensen er på 600 deltakere.