Mat og kultur i Norge

I Norge er aktiviteter som ski, snowboard og snøscooter populære aktiviteter. Disse tidsfordriv ofte ta sentrum scenen, mens de finere punktene for matlaging og servering kommer som en ettertanke. Norsk mat er rett og slett tilberedt og høyt i fett, noe som gir den nødvendige energien til de anstrengende aktivitetene som denne kulturen nyter.

Stifter

Norske retter inneholder mange enkle lokale stifter. Meieriprodukter er mye brukt, og rømme er innlemmet i nesten alle typer parabol. De fleste oster er laget av sau eller geitemelk. Mørkbrun geitemelkost er et av de vanligste trekk ved norsk mat. Sammen med solid brunt brød, gjør denne osten en utmerket matbit. Fårekjøtt, lam og en rekke fisk er de mest omtalte kjøtt. De lokale bærene er verdig feiring. Når bær somlingbær og multer modnes i de norske fjellene, tar lokalbefolkningen ofte fri fra skolen eller jobber for å plukke, bevare og nyte disse saftige godbitene.

Retter

Tradisjonelle måltider som serveres i Norge er enkle og mettende. Grøt serveres til måltider hele dagen, fra frokost til dessert, i mange husholdninger. Smørbrød med åpen kildekode med fisk, kjøttpålegg og et utvalg av oster er et vanlig trekk både hjemme og på restauranter. Enkle fiskegryter og supper er også lett tilgjengelig. Gulrøtter, rødbeter, kokte poteter, surkål og rugbrød er typiske akkompagnementer.

Toll

Folk i Norge kan virke stille og reservert, men de er veldig gjestfrie. Hvis du er på besøk for et bryllup, vil du ofte bli forventet å bli i flere dager etter arrangementet og spise på vertens hjem for alle måltider. I landlige områder holder gårdsfamilier ofte et velutstyrt gjestgiveri for venner og familie som kommer på besøk, og forventer fullt ut at deres besøkende skal bo hos dem i minst en natt. Når du spiser med en norsk familie, er det forventet riktige manerer. Punktlighet er svært viktig. Gjestene bør vente på at vertinnen skal begynne måltidet før du spiser. Verten vil gjøre den første toast, men gjestene forventes å gjengjelde og skåle verten i retur. Den lutherske troen er svært utbredt i Norge. Ferier som jul og påske observeres og inkluderer vanligvis et feirende måltid, selv om funksjonene kan variere fra sted til sted for å inkludere lokal mat. På julen blir en tallerken med kremet grøt utelatt for å berolige juletrollet og beskytte familien mot hans mystiske triks i det kommende året.

Restauranter

Hvis du er interessert i tradisjonell mat, er smørbrød og fiskekaker allment tilgjengelig på restauranter over hele Norge. Lokale spesialiteter som reinsdyrbiff og hvalkjøtt står ofte på menyen også. Pizza, pasta og salater er populære på uformelle etablissementer. Bakerier og kafeer tilbyr nybakte rundstykker, bagels og kaffe – vanligvis servert sterk og svart. Andre etniske retter som italiensk, kinesisk, thailandsk og indisk finnes over hele landet.