Fiskeoppdrett sluker fosfor

Men hva om fosforet kunne gjenbrukes? Forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Nibio, Norsk institutt for bioøkonomiforskning sier at å finne en måte å gjenbruke dette fosforet kan gi mulighet for nye forretningsmuligheter samt redusere forurensning fra akvakultur.

En tredjedel av importen av fosfor går til fiskefôr

Fosforet i importerte råvarer til fiskefôrproduksjon står i dag for nesten en tredjedel av fosfor importert til Norge, og er større enn innenlandsk gjødselforbruk.

I tillegg er oppdrett den største kilden til fosforutslipp, og genererer om lag 9000 tonn i året.

Mens husdyrgjødsel som spres på felt delvis gjenbruker fosfor, ender nesten alt fiskeavfallet og fôrrester opp i havet.

– Med dagens teknologi vil den forventede femdoblingen i havbruksnæringen innen 2050 føre til en dramatisk økning i fosfortap til sjøen. Norge vil også bli langt mer avhengig av importert fosfor, sier Helen Ann Hamilton, som tar doktorgraden ved NTNUs program for industriell økologi.

Miljødirektoratet har foreslått at Norge, i tråd med flere EU-land, etablerer overordnede nasjonale ressurstiltak, herunder et mål for fosforbruk i Norge. Klima- og miljødepartementet har ennå ikke tatt stilling til Miljødirektoratets anbefaling. Å kreve resirkulering av fosfor vil særlig utgjøre store utfordringer for havbruksnæringen.

Analyse av fosforstrømning

Hamilton har gjennomført en integrert analyse av fosforstrømmer i norsk havbruk, landbruk og fiskerinæringer og også sett på de potensielle synergiene mellom disse sektorene. Hennes studie har blitt publisert i Journal of Industrial Ecology.

» Så vidt jeg vet er dette den første fosforflytanalysestudien som inkluderer akvakultur. Selv om vi visste at oppdrett var en stor forbruker av fosfor, ble vi overrasket over at denne industrien bruker så store mengder, sier Hamilton.

Den totale mengden fosfor som går inn i å produsere soy og andre plantefôr for fiskefôr var utenfor studiens omfang, men det er betydelig større enn fosforet som finnes i de importerte fôrproduktene.. Mye fosfor er bortkastet underveis, sier Hamilton, som nå ønsker å undersøke fosforforbruket langs forsyningskjeden.

Begrenset ressurs

Elementet fosfor er avgjørende for hele livet. Uten fosfor kan cellevekst ikke forekomme. Mineralfosfor, som brukes til kjemisk gjødsel, kommer fra fosfatstein. En måte at den kan resirkuleres på, er å spre husdyrgjødsel på avlingsmarker.

Fosfor har historisk blitt anerkjent som et forurensende stoff. Eutrofiering, forårsaket av overflødig fosfor og nitrogen i vannlegemer, fører til algevekst og oksygenuttømming i mange innsjøer og elver. Men de siste årene har fosfor også blitt diskutert som et ressursproblem. Advarsler mot en fremtidig global mangel på fosfor har gitt opphav til begrepet «peak phosphorus.»

Dette beskriver en situasjon der de kjente fosforressursene blir oppbrukt og prisene øker drastisk, samtidig som behovet øker for å produsere mat til en voksende verdensbefolkning. Anslagene for når vi vil nå «peak phosphorus» har variert fra noen tiår til ca 100 år. Diskusjonen har også et geopolitisk element, på grunn av det faktum at bare noen få land har kjent, kommersielt levedyktigfosfatforekomst, med den største i Marokko og okkupert Vest-Sahara.

Forbedre ledelsen

Hamilton er mindre bekymret for om «peak phosphorus» vil skje i 30 år eller 100 år. «Det kan lett bli en distraksjon. Fakta er at fosfor er en begrenset ressurs som vi er 100% avhengig av, og vi kaster det for tiden bort på en måte som skaper forurensning. Hoveddiskusjonen må være rundt hvordan vi kan håndtere denne ressursen på best mulig måte gjennom å redusere forbruket, forebygge forurensning og byggesystemer for fosforgjenvinning, sier hun. Målet med studien har først og fremst vært å få best mulig oversikt over dagens og forventede fremtidige forbruk av fosfor og å se oppdretts-, landbruks- og fiskerisektorene på en integrert måte. «Denne typen oversikt er nødvendig for å se både utfordringer og muligheter for synergier på tvers av sektorene,» sier Hamilton. Forutsatt at et innsamlingssystem kan etableres, kan akvakultur produsere flere ganger mer sekundærfosfor enn gjødselforbruket i hele landbrukssektoren. Hamilton sier at de teknologiske og logistiske utfordringene er store, og mye grundig forskning gjenstår å gjøre for å finne gode løsninger.