Kokt torsk

Kokt torsk – Norges egentlige nasjonalrett?

Det finnes en del (men ikke mye) norsk tradisjonsmat, og med det mener vi ikke spesielle produkter, men oppskrifter eller spesielle retter som er spesielt viktig både historisk sett, men også i dag.

Det at en rett var viktig i et land tidligere, for så å ha gått i glemmeboken holder derfor ikke til et nasjonalrett-stempel. Norge har flere retter som vi liker å si er «typisk norsk». Hva er det første du tenker på?

Kjøttkaker i bruk saus? Fiskeboller i hvit saus? Lapskaus? Hva med kokt torsk?

Et flagg av Norge
Hva er ekte norsk mat? Det er spørsmålet

Kokt torsk er en tradisjonell, norsk middagsrett som kanskje har falt noe de siste tiårene. En av grunnene kan være at det er vanskeligere å få tak god fersk torsk. Men det har jo til gjengjeld blitt mye lettere å kjøpe frossen torsk.

Konsumet av torsk

Konsumet av torsk har nok gått noe ned også takket være nye, norske matvaner. Og om en ser litt på de middagene som i dag er helt vanlig i hundretusenvis av norske hjem, er det ikke mange tegn på at vi bor i Norge:

Ta frossenpizza, for eksempel.

Den kom til Norge på 1980-tallet. Det samme tiåret som for øvrig ga oss disse aluminiums-stekebrettene med oppdelt kylling som en kunne ferdiggrille i ovnen. Disse pakkene, vet du, som var ferdigkrydrete kyllingstykker, med mengdevis av grillkrydder.

Legg merke til at mens en i mange andre land gjerne har tradisjon for å kjøpe kylling rå og hel for deretter å hurtig og enkelt kutte den opp, marinere den og så ferdigbake i ovn, så hadde altså ikke vi nordmenn denne tradisjonen.

Vi trengte fabrikkhjelp til å lage verdens enkleste kylling.

På denne tiden var det nok heller ikke veldig enkelt å skaffe seg rå kylling i butikken, så det var nok flere faktorer som spilte inn.

Norge har, til nå, aldri vært et «kyllingland».

Kjøkkenferdigheter

Men nå er det blitt det. Men vi kjøper ikke fullt så ofte hel kylling, eller deler av kyllingen med ben. For mange av Norges nye kyllingspisere foretrekker kyllingbrystet. Den delen av kyllingen som har minst smak.

Er det fordi kyllingbrystet er magert så mange liker det? Eller er det kanskje fordi en liker å lage all maten i stekepanne?

For til tross for at Norge er matinteressert som aldri før er de teknikkene vi bruker på kjøkkenet til daglig noe begrenset. Andre land bruker gryter mye mer. Sier du ordet gryterett til en nordmann på en viss aldrer, tenker han eller hun umiddelbart at ris må være med som akkompagnement.

Mens gryteretter selvsagt er gode til hvilket som helst tilbehør. Og det er jo til og med mulig å legge potetene i kjøttgryten, og dermed koke alt i ett. Men poenget er at vi mangler tradisjon for det. Vi mangler oppskriftene.

Og vi mangler også ganske mange helt elementære tekniske ferdigheter på kjøkkenet.

Norske mattradisjoner fra åttitallet

Dette er et poeng det er verdt å snakke om bare fordi vi er så interessert i mat. Det har aldri vært skrevet mer på norsk om mat enn i dag. Og tilbudet fra supermarkedet har aldri vært bedre. Faktisk er det ikke mer enn ti, tolv år siden produktutvalget i et godt supermarked var nær halvparten av i dag. Det føles ofte sånn, i hvert fall, så en kan ikke si at mulighetene ikke er der.

Men tilbake til dette med «norsk mat».

Vi nevnte frossenpizza, og denne aluminiums-kyllingen. Et annet eksempel er taco. I dag er det helt vanlig å spise tacos på fredagskvelden. Frossenpizzaen som tidligere var vanlig på fredagen er blitt byttet ut med denne retten, som nå altså er like eksotisk for oss som pizza var på åttitallet, bortsett fra at tacos på kort tid har blitt norsk.

Men det er selvsagt en «bastard»-utgave av tacos de aller fleste lager på fredagene. Tacos is frityrstekte taco-lefser, med den ene ingrediensen som kanskje er den norskeste av dem alle: Kjøttdeigen.

Kjøttkaker er godt, men å bruke kjøttdeig i tacos er å innskrenke muligheten. I Mexico lager en langtidskokte gryteretter av all slags kjøtt og innmat, eller steker mindre kjøttstykker på en grill.

Noen mener kjøttdeig er en dårlig erstatter for «ekte» kjøtt som fremdeles har strukturen i orden. Mulig det ikke har så mye å si ernæringsmessig, men stilen er jo ikke god.

Torsk – fersk eller frossen?

Jo mer vi fjerner oss fra ekte mat, desto mer blir mattradisjonene forvirrede. I dag er det mange som aldri ville funnet på å oppsøke kjøttdisken i et godt supermarkedet, og spørsmålet er vel om en gang i ikke all for fjern framtid en gang vil ha kjøttdisker?

Konsumet av torsk gikk kraftig opp da de begynte å komme i frosne, ferdigpakninger. Så det ser nesten ut som om måten å selge råvarer til norske familier på er ved å dele alt opp, pakke det inn og fryse det.

Fersk torskerogn
Fersk torskerogn er herlig

La oss si hei til tradisjonell norsk torsk. Bare som et tanke-eksperiment. Se for deg at det finnes en fiskehandler der du bor, eller i det minste en fiskedisk på storsenteret. Der er du så heldig at du finner fersk torsk i skiver. Kanskje til og med vedkommende som jobber i disken vet hvordan en tilbereder torsk, og har renset den helt fri for blod og latt den ligge et par timer i iskaldt vann for å gjøre kjøttet hvitere og fastere.

Du kjøper med deg hjem akkurat så mye du vil, for det finurlige med å handle råvarer på denne måten er jo at en legger alt på en vekt. Husk bare på å kjøpe fersk torsk i skiver dersom du vil koke den.

Trekk torsken lett, og server med kokte poteter og kokte gulrøtter. Dette er skikkelig mat, laget på en god, sunn måte.

Gulrøtter
Gulrøtter hører med til kokt torsk

VM i skreifiske

 Skrei er kroneksempelet på hva kokt torsk kan bli. I januar måned begynner Lofotfisket, eller det vi også kaller skreisesongen. Og da får en gigantisk torsk, av eksepsjonell kvalitet. Denne torsken – eller skreien – serveres med sin egen rogn og lever. VM i skreifiske er et arrangement der vanlige nordmenn (og utlendinger) kan delta i Lofotfisket.

Du melder deg på, tar deg til Lofoten og blir tildelt et lag, om du ikke har på forhånd. Så blir det to dager med fisking etter den beste torsken du noensinne vil smake.

En fjellutsikt
Lofoten er idyllisk, her er Reine

Dersom du er interessert: Meld deg på! Torsk er kanskje Norges viktigste matrett historisk sett, så la oss hylle det området de beste eksemplarene kommer fra, nemlig Lofoten.