VM i skreifiske – praktisk info

VM i skreifiske går av stabelen hvert eneste år. Stedet er selvsagt Lofoten – verdens største gyteplass for skrei. Men om vi skal tenke litt mer praktisk, og det er nettopp det vi skal akkurat nå, er det byen Svolvær du skal legge merke til. For VM i skreifiske går for seg her.

Svolvær er en fantastisk koselig, liten, norsk by med særpreg. At byen er liten er det ikke tvil om, for i 2016 var det registrert en befolkning på 4598. Men det er litt kosmopolitisk likevel, nettopp fordi den er det naturlige sentrum for Lofoten.

Svolvær

Svolvær er utgangspunktet for VM i Skrei

Lofoten er et populært turistmål for utlendinger. Joda, nordmenn reiser også til Lofoten, men ikke på lang nær så mye. Og i sommersesongen kan en høre en rekke språk om en rusler langsetter Storgata, eller har satt seg ned for nødproviantering på en kafe, pub eller bar.

Så all aktivitet i Lofoten berører på mange måter Svolvær, selvsagt også VM i skreifiske.

Transport til Svolvær

Første spørsmål er selvsagt hvordan du kommer deg til Svolvær. Og det kommer an på hvor du er til vanlig. Fra Oslo kan du ta fly til Bodø, og deretter nytt fly til Svolvær. Men det finnes direkteflyvninger fra Oslo, som selvsagt er praktisk om du bor i hovedstaden eller enkelt kan komme deg dit.

Bor du lenger nord i landet blir det hele en vurdering, men fra Trondheim og Tromsø kan du selvsagt vurdere å kjøre oppover (om du kommer fra Trondheim), eller ta buss.

Bor du i Bergen og har litt ekstra god tid (samt penger til overs), eller om du har lyst på enda et norsk hav-eventyr på toppen av VM i skreifiske kan du ta Hurtigruten. Den går fra Hansabyen hver dag. Om vinteren er det enklere å få plass, men det er likevel lurt å være ute i god tid med bestillingen for mange turister formelig elsker å ta Hurtigruten på denne årstiden. Er du engstelig for bølger og uvær er det kanskje bedre å fly opp. Og om du har flyskrekk, ja da blir det bil eller buss.

Hurtigruten bruker om lag tre og et halvt døgn på å komme til Svolvær. For en måte å komme til Lofoten på, spesielt når du er på vei til verdensmesterskapet i skreifiske.

Fly

Du kan ta til Bodø først, eller fly direkte til Svolvær

Opphold i Svolvær under VM

Oppholdet i Svolvær må du naturligvis ordne opp i på forhånd, for det blir fort fylt opp. Det finnes alle slags muligheter, fra hotell til rorbu. Så foreta selv litt undersøkelser på nettet, og velg noe som passer. Det tar ikke mer enn om lag ti minutter å kjøre i bil eller taxi fra Svolvær til Kabelvåg. Og til Henningsvær tar det 20 minutter, så at du er midt i smørøyet er det ingen tvil om.

Hus i Lofoten

Idylliske Lofoten

Du kan godt komme til Svolvær et par dager før mesterskapet starter, og det passer godt om du vil gjøre forberedende innkjøp i Svolvær. Husk på at det blir kaldt på vinterhavet, så du må pakke varme klær. Om noe mangler finner du det i Svolvær.

Glem ikke at alle deltagere må ha på seg redningsvest, og den må de skaffe selv. Du kan kjøpe dette i Svolvær eller ta med. Du fisker med stang eller snøre, og heller ikke dette sponses av arrangørene, så du må ha det med selv, eller kjøpe. Du finner denne typen ting på Selstad, rett bak VM-teltet, og Refa, som ligger på kaipromenaden.

Har du ingen av disse tingene tenker du kanskje at det kan bli ekstra stor belastning økonomisk, men redningsvest og fiskestang trenger ikke bli fryktelig dyrt, og snøre er nærmest en bagatell. Men klart, deltagelse i VM i skreifiske krever en liten investering.

Økonomiske bagateller

Avgiften er på 2200 kroner for voksne, og 824 for barn. Utover dette er det transporten som vil koste, samt hotellopphold og penger til mat og drikke. Har du fiskestang, vest og varme klær er du allerede dekket inn på det området, ellers må du i hvert fall sette deg ned med papir, blyant og kalkulator for å se om du har midler til å dra.

Og husk på at om du flyr opp er det lurt å bestille tidlig, da billettene blir dyrere jo nærmere avreisedato du kommer.

Utover dette er det eneste du trenger godt humør. Men det hjelper om du reiser med venner eller familie. Likevel skal du ikke engste deg for at det ikke blir sosialt om du tar turen opp på egen hånd, for VM i skreifiske er naturligvis i hovedsak en sosial anledning til å møte likesinnede fra hele verden.

Fisk skrei, spis, drikk og vær sosial

Det eneste du trenger å tenke på er å kose deg, og å spise mest mulig skrei. Det skal det bli rikelig anledning til. Det er hyggelig for alle, også de som kommer etter deg, om du knipser bilder underveis. Og er du aktiv på Instagram eller andre sosiale plattformer beriker du både VM i skreifiske, Lofoten og fremtidig deltakere dersom du legger ut litt «dokumentasjon» om VM. Bruk gjerne taggen #vmiskrefiske.

Det er kanskje littpussig å skulle melde seg på til et «verdensmesterskap» i skreifiske på denne måten, og ta turen nordover (for de fleste), men igjen, du kommer midt i sentrum av begivenhetene. Mesterskapet avholdes i 2017 den 16. og 17. mars, så Lofotfisket er allerede godt i gang.

Det er en praktisk tid å avholde mesterskapet, for du har god klaring fra jul og nyttår, og du kommer til Lofoten med større sjanser for å fiske storfisken. På denne tiden skal det normalt yre av liv i havet, og du er så å si garantert masse fiskelykke.

Skrei

Skrei er tingen!

Gi VM i skreifiske en sjanse

Om du synes VM i skreifiske høres lokkende ut, skal du sette deg ned å gjøre litt forundersøkelser. Vurder denne muligheten på alvor. At det er en opplevelse for livet er det ikke tvil om. Glem ikke at det er relativt få plasser (ca. 600), så meld deg på i tide. Påmeldingen åpnes på en spesiell dato – vanligvis i slutten av september, så ikke utsett det å påmelde deg når du først har bestemt deg. Og sørg for å merke denne påmeldingsdatoen av i kalenderen din.